Slachtersbedrijf Van Hattem, eerder dit jaar een opvallende speler in paardenvleesschandalen, is failliet verklaard.

Van Hattem Vlees BV uit Dodewaard is failliet. Het faillissement is vorige week uitgesproken door de rechtbank in Zutphen en maandag gepubliceerd. Het bedrijf had al uitstel van betaling, nadat het in moeilijkheden kwam doordat er resten paardenvlees in rundvleesproducten werden gevonden.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit NVWA legde de productie van Van Hattem begin dit jaar stil. Het bedrijf mocht niet meer slachten, niet meer handelen en moest 15.000 ton vlees van de markt halen. In april werd de schorsing onder voorwaarden opgeheven, maar Van Hattem bleef onder verscherp toezicht.

Dubieuze verwerking paardenvlees

Van Hattem werd aangepakt, nadat de NVWA ontdekte dat enkele tientallen paarden en pony’s in de administratie van het bedrijf waren verdwenen. De autoriteit vermoedde dat het goedkope vlees van deze dieren ook was verwerkt in rundvleessnippers.

Bij Van Hattem Vlees werkten een kleine 70 mensen. De directie heeft inmiddels een nieuw bedrijf opgericht onder de naam Dutch Meat Company.

Voedselveiligheid

De voedselveiligheid in Nederland is het afgelopen jaar onder een vergrootglas komen te liggen na verschillende schandalen. Van Hattem was daarbij niet de enige partij die is aangepakt.

In februari werd ruim 47 ton verdachte mosselen van een handelaar in Yerseke geblokkeerd. De herkomst van de vacuümverpakte schaaldieren is niet met zekerheid vast te stellen, constateerde de NVWA. Die nam in november ook al maatregelen bij dezelfde handelaar.

Vorig jaar december constateerde de warenautoriteit dat een bedrijf met slachtkalveren in Overijssel bij deze dieren een illegaal antibioticum had gebruikt. Bij ten minste 54 van de ongeveer 2400 dieren die er werden gehouden, werd het verboden medicijn aangetroffen. Het vlees van deze dieren moest worden vernietigd.

Vleesgroothandel Willy Selten in Oss en twee directeuren werden vorig jaar verdacht van fraude omdat er 300.000 kilo paardenvlees met rundvlees zou zijn gemengd en als puur rundvlees zou zijn verkocht.

Het kabinet besloot in februari de NVWA meer slagkracht geven. Daarvoor werden enkele tientallen miljoenen vrijgemaakt (eenmalig 34 miljoen euro en jaarlijks 33 miljoen) om de inspecties te verbeteren. De kwaliteitsimpuls is nodig omdat de Rekenkamer oordeelde dat de NVWA in 10 jaar tijd is "uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd".

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl